PROFIEL: HILLE HOOGLAND

Hille Hoogland is medisch antropoloog en ruim twintig jaar werkzaam in het veld van armoedebestrijding in Nederland. Als projectmanager in het sociaal domein heeft ze veel ervaring met de financiering, ontwikkeling, implementatie en evaluatie van programma’s voor mensen die armoede en/of sociale uitsluiting ervaren.

Hille heeft expertise op het gebied van kwalitatief onderzoek, dat actie- en praktijkgericht is. Daarbij maakt ze gebruik van participatieve en creatieve onderzoeksmethoden, zoals Photo Voice. Ze werkt graag samen met bewoners, initiatiefnemers en ervaringsdeskundigen om verhalen te delen in woord en beeld, bijvoorbeeld door middel van fotografie, theater of film.

Ze heeft ervaring met evaluatieonderzoek naar de impact en werkende ingrediënten van interventies in het sociaal domein. En kwalitatief onderzoek verricht naar de ervaringen van financiële en gezondheidsproblemen van voedselbankklanten. De bevindingen deelt ze met publicaties, foto exposities of interactieve bijeenkomsten. Samen met Mayke Kromhout en Lia van Doorn was ze initiatiefnemer van twee symposia over voedselbanken.

Thema’s in haar werk zijn: armoede, schulden, bestaansonzekerheid, financiële zelfredzaamheid, sociale uitsluiting, eenzaamheid, suïcide preventie, psychosociale en psychiatrische problematiek, ervaringsdeskundigheid, informele zorg, community building, lotgenotencontact en cultuursensitiviteit.

Hille is bondgenoot van ANE, het Amsterdams Netwerk voor Ervaringsdeskundigen en lid van de Antropologische Beroepsvereniging. Ze is filmmaker en betrokken bij het Amsterdams BuurtFilmfestival. Door 113 is ze opgeleid als trainer ‘suïcide preventie’ en via Stichting Samen Sterker werkt ze als Eigen Plan Coach voor Stichting Samen Sterker.

Ze is o.a. te benaderen voor:
*Kwalitatief onderzoek, actie- en praktijkgericht
*Storytelling: het ophalen en delen van verhalen over jouw doelgroep of organisatie
*Projectmanagement en consultancy voor maatschappelijke organisaties

CONTACTGEGEVENS

De Antropologische Blik
Kwalitatief Onderzoek | Projectmanagement  | Consultancy

06 58737480
hillehoogland.hh@gmail.com

KWALITEITEN

Als antropoloog met veel ervaring in het veld van armoedebestrijding kan Hille goed de verbinding maken tussen onderzoek en praktijk. Hille werkt met een antropologische blik en heeft oog en oor voor verschillende perspectieven. Vanuit oprechte interesse gaat ze graag in gesprek met ieder mens. Ze heeft een idealistische en praktische insteek en werkt mens en doelgericht aan concrete resultaten. Dat kan gaan om een onderzoek dat inzicht biedt in de impact van een project of in de behoeften van bewoners. Maar ook om een fotoexpositie, een film of evenement waarbij ervaringen en verhalen gedeeld worden. Ze heeft een groot netwerk bij vrijwilligersorganisaties, overheidsinstellingen, sociale ondernemers, onderwijsinstellingen en fondsen.

Kenmerken: sociaal gedreven, authentiek en helder in communicatie, een netwerker, een organisator en een bruggenbouwer met een brede interesse, open blik en creatieve werkwijze.   

OPLEIDING

  • Master Medische Antropologie, Universiteit van Amsterdam

PORTFOLIO

Een selectie van werk en publicaties:

  • Kwalitatief onderzoek naar de ervaring van leefbaarheid in de H-Buurt en Amsterdamse Poort, in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Met interviews, enquête en Photovoice traject en expositie van fotoverhalen (2024-2025).
  • Europees onderzoek in relatie tot online Fraude, in opdracht van Artikel 1, Rotterdam. Interviews met slachtoffers, rechters, advocaten en professionals (2025).
  • Onderzoek naar de unieke werkwijze en impact van een educatief programma voor volwassenen zonder starterskwalificatie, in opdracht van Stichting EC-O.
    Eindrapportage ‘Samen Leren Samen Groeien’ (2024)
  • Interviews en organisatie foto expositie ‘Groeien in geluk’ met foto’s en verhalen van studenten van EC-O, een educatief project voor volwassenen (2024).
  • Productieleider bij theaterproject ‘Stap uit de Schaduw’ en de film ‘Uit de Schaduw’. Gespreksleider bij filmvertoningen over thema’s zoals: armoede, dakloosheid, eenzaamheid, discriminatie of vastlopen in bureaucratie (2024).
  • Kwalitatief onderzoek voor het Kenniscentrum Sport & bewegen naar de interesses, behoeften en beleving van sport bij jongeren (12 tot 18 jaar) uit gezinnen die moeilijk rondkomen. Eindrapportage Kan ik meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere. (2021).
  • Adviserende en verbindende rol bij het landelijke programma van de ‘Alliantie Vrijwillige Schuldhulp’ (AVS), ‘Een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligers in schuldhulp’, in samenwerking met zes alliantiepartners (LSTA, Humanitas, Leger des Heils, Schuldhulpmaatje, IOT, SMN) (2019-2022).
  • Evaluatieonderzoek aan de hand van de Theory of Change benadering naar effecten van deelname aan een training gericht op financiële zelfredzaamheid en empowerment van voedselbankklanten. Met als resultaat programmaverbetering, diverse symposia en publicaties, zoals: Wat levert een training voor voedselbankklanten op? Bevindingen uit een kwalitatieve studie (2017).
  • Initiatiefnemer en organisator van diverse symposia, o.a.: “Voedselbanken ontmoeten en inspireren elkaar” en “De voedselbankklant centraal” in samenwerking met de onderzoekers dr. Lia van Doorn (HU) en dr. Mayke Kromhout en Vereniging Voedselbanken Nederland. En “Sleutel tot financiële (zelf)redzaamheid” (2014 tot 2016).
  • Ontwikkeling en implementatie van trainingen, workshops en projecten voor voedselbankklanten, dak- en thuislozen en mensen met psychiatrische problematiek (2007-2019).
  • Professionalisering van het intakeproces bij de Voedselbank Amsterdam en het opzetten van een ‘Meer dan Voedsel Alleen’ programma met activiteiten gericht op bevorderen van de financiële zelfredzaamheid en empowerment (2007 tot 2011).
  • Projectmanagement en fondsenwerving voor diverse stichtingen in het sociaal domein.